Hvad er Line Dance ?

Linedance danses til festlig Countrymusik og Country Rock. Senest er også en del latinamerikanske rytmer, pop og irsk inspireret musik kommet ind i linedance.
Linedance kan læres af alle, alder er stort set underordnet. Du skal blot kunne tælle til 8 og kunne holde takten.
Linedance danses uden partner og danses på rækker (lines). Det er en danseform for alle der kan lide at bevæge sig til musik. Og så er det god motion, både for krop og sjæl.
Der kræves ikke noget specielt udstyr for at danse linedance. Det vigtigste er at du har noget tøj på som du befinder dig godt i, samt at skoene er med lædersåler, eller en anden glat sål. Kondisko er ikke velegnede.  

Det er en sjov og hyggelig måde at være sammen med andre mennesker på, og line dance er et rigtig godt alternativ, hvis du kan lide at danse og ikke har en fast partner at danse med, netop fordi man danser solo, det er godt hvis du kan lide god og forskellig musik. Musikken er uendelig vigtig. "good old country & Western style" eller nyere musikstil i disco tempo, over til rock genren, blues genren, dansktoppen, det kommer an på både instruktør og dansere, hvad de hver især ønsker. Men det er meget vigtigt at musik og dans passer sammen, og MEGET vigtigt at musikken "fanger", så bliver dansen meget nemmere at lære.

Der findes mange tusinde forskellige danse, det er næsten sådan at hver gang der kommer et nyt stykke musik på gaden, jamen, så bliver der også koreograferet en ny dans.
Hver enkelt dans er overskuelig at lære - der findes alle niveauer - det er op til din instruktør at vurdere hvor niveauet netop på det enkelte hold skal lægges.
Når man har lært trinene til en dans, "drejer" man den, dvs. alle drejer en kvart, eller en halv omgang, måske endda en hel omgang, eller slet ikke, og man ser nu på en ny væg. Samme dans danses nu fra en ny vinkel, sådan fortsætter man ind til musikken stopper.

Trinene er meget alsidige, hvis man før har danset - uanset hvad - vil man altid kunne finde lignende trin i line dance. Dansene er ganske enkelt bygget op af trin fra alle andre danse genre. Der findes f.eks. danse til valse rytmer, cha cha, rumba, disco rytmer, men nok aller flest til den gode gamle country & western stil. Men ens for alle danse er at vi danser til glad musik der fanger og inspirerer.

KORT SAGT - Hvis man gerne vil bevæge sig til musik sammen med andre fælles interesserede, hygge sig med andre, eller deltage i arrangementer med andre line dansere, eller måske for motionens skyld, så er line dance en RIGTIG god måde at få dækket behovet på.
Og man har heller ingen partner til at træde sig over tæerne - eller omvendt!

 

                              Hvordan begyndte det ?

Mange mennesker er enige om, at line dance, som vi kender det, opstod i Europa som folkedans, som også blev kaldt Tribal Dancing i mange andre kulturer og lande.

Andre mennesker tror, at de engelske Country Dances, eller Kontraindikationer danse, er grundlaget for vores line dance. Baggrunden for vores form for Country line dance er ikke altid let at sætte i bås.

Men line dance er, per definition, en participatorisk form for dans. Alle danser sammen for deres egen fornøjelses skyld, at gentage et mønster af trin i rækkefølge i takt til musikken. Disse mønstre af trin var fast og let at lære, så alle kunne deltage

Emigranter til Amerika fra mange lande bragte deres danse traditioner med dem. I midten af 1800-tallet, blev Country og Western dans populær fra Midtvesten i USA hele vejen til Vestkysten. Der var nogle line danse på det tidspunkt, men de fleste var par danse, der fulgte fastsatte trin.

I New England, omkring samme tid, lignede de fleste af dansene Kontraindikationer danse i Europa. Disse danse var direkte relateret til de engelske Country Dances, der kan spores tilbage til en bog fra 1650 med danse ark, den første forekomst af line dance instruktioner.

Contra dans blev udført af to linjer over for hinanden, mænd i en linje og kvinder i den anden. Hovedparret mødtes og dansede ned midt mellem de to linjer, i slutningen af linjen forlod de hinanden, og vendte tilbage til deres egne linjer. begyndte næste par.

"Stroll" er et eksempel herpå.

"Stroll" fra tilbage i 1940'erne er et godt eksempel på denne form for dans

Hvis du har set filmen "Grease", du har set den "Stroll", der udføres af John Travolta.

Line dans, som vi kender det i dag, blev sandsynligvis født i 1980'erne, i Nashville, Tennessee, hvor Jim Ferrazano angiveligt skrev koreografien til "Tush Push" på en serviet. Dansen blev derefter testet på dansegulvet af Melanie Greenwood, en nu berømt koreograf, der senere skulle skrive Line Dance instruktionerne for Achy Breaky Heart, til sangen af samme navn, udført af Billy Ray Cyrus.

Omkring samme tid, koreograferede Miss Jimmie Ruth White, fra Texas, to danse, "The Traveling Four Corners" og "JR Hustle ", oprindelig som square danse, men blev lavet om til Line Dance.

Country & Western musik var ikke altid musik valg for line dance. Mange line danse blev udført til populær musik, såsom line dance "Cruisin '" gjort til en Beach Boys sang kaldet "Still Cruisin'", og en stor favorit, "Mustang Sally" dansede til musik fra R & B-gruppe, The Commitments. En meget smuk Line Dance, koreograferet af Sal Gonzales, kaldet "Dancin 'With You" kan danses til sangen "Volcano" af Jimmy Buffet.

1992 er den dato, mange mennesker tror, ​​at line dance opstod, da Billy Ray Cyrus udgav "Achy Breaky Heart" og bad førnævnte Melanie Greenwood koreografere Line Dance trinene. Denne sang og dans var en stor succes og der fik Line dance i sin egen niche.

Som et resultat af det, dukkede der mange Line Dance klubber op, og de fleste Line Dances var skrevet til Country & Western. Country Dance videoer og dvd'er blev skabt til at lære folk, hvordan man lærer at line dance i privatlivets fred i deres eget hjem. Det er endda muligt i dag at finde aerobic Line Dance videoer til din favorit Country musik.

I dag, er Line Dance populært til både Country & Western musik og nutidig musik. Mange mennesker, især i England, foretrækker ikke-Country musik til deres Line Dance. Men Line Dance sange forbliver overvejende Country & Western i USA, Australien og andre steder og Line Dance historien marcherer videre, under stadig forandring.

 

                        Texas Two Step :

Der er meget der tyder på, at en af de mest populære country danse af gennem tiden,Texas Two Step,var skabt af frustrerede militære kadetter gennem West Point's Military Academy i 1850.

Det fortælles at "Custer, sammen med Grant, Robert E. Lee, William
Sherman, og andre store borgerkrigs generaler var alle unge
studerende på den amerikanske Military Academy på denne tid.

Disse kommende helte kunne finde på at lade deres hånd glide ned af ryggen på deres danse partner,eller på anden måde ”komme til” at danse for tæt med hende.

Historien udvikler sig til en direkte ordre fra den øverstbefalende for West Point.

»Alle kadetter, som danser med unge damer i formelle funktioner, skal nu placere deres højre hånd på damens skulder, og ikke på hendes ryg. "
Den 'traditionelle'!

Texas Two Step bliver derfor danset med mandens højre hånd på kvindens venstre skulder. "

Texas Two Step's levetid er forbløffende. Over hundrede år
senere dansede de Texas Two Step i John Travolta filmen "Urban Cowboy"
og denne urbanisering af country musik i 1980'erne, stammede
fra Willie Nelson's 1975 crossover-hit af samme navn, blev
medvirkende til at løfte Country musik og dans til et nyt plateau i USA.

Hurtigt efterfulgt af filmen "Ni til fem" og Dolly Parton's sang af samme navn.

Man kunne hævde, at dette gjorde det muligt for koblingen af "New Country"
kunstnere som Garth Brooks, Randy Travis, Reba McEntire, George
Strait, Mary Chapin Carpenter og Alabama at opnå resultater i bekræftelsen af,at C & W musik genren, efter en gold periode, var igen USA's nummer et musik valg.